Se pare că prezența la urne a fost de aproximativ 60 la sută. E posibil ca astăzi să fie difuzate câteva rezultate parțiale, mai ales cele din localitățile mici, dar rezultate substanțiale vom avea abia săptămâna viitoare.
Pentru ce au votat iranienii în sfânta lor zi de vineri? Pentru Parlament și pentru Consiliul Experților.
Merită subliniat că, la o populație de aproape 80 de milioane, Parlamentul de la Tehran are doar 290 de locuri, dintre care 14 sunt rezervate reprezentanților minorităților nonislamice – creștini, evrei, zoroastrieni.
Dintre cei aproximativ 53 de milioane de cetățeni cu drept de vot, 30 la sută au sub 30 de ani.
Pe listele pentru Legislativ se înscriseseră 12.000 de candidați, dintre care au rămas cam jumătate, după epurările făcute de Consiliul Gardienilor.
Mandatul parlamentarilor este de patru ani. Componența aleșilor e foarte importantă (în acest scrutin, reformiștii s-au unit cu moderații împotriva conservatorilor) pentru președintele Hassan Ruhani, care – mai mult ca oricând – are nevoie de suținere acum, dar și pentru a fi reales în 2017. Componența aleșilor e la fel de importantă pentru Liderul Suprem, Ayatollahul Khamenei, „în actuala conjunctură”, așa cum a declarat. Doar că pentru președinte și pentru Liderul Suprem „actuala conjunctură” are definiții diferite. Ruhani e un reformist, iar Khamenei – prin fișa postului și prin temperament – un conservator fanatic.
Scrutinul acesta fiind primul după ridicarea sancțiunilor internaționale, Liderul Suprem i-a sfătuit pe iranieni să se prezinte la vot, în stilul său… polemic: „Dușmanii noștri au ochii pizmași ațintiți asupra Iranului. Cetățenii sunt sfătuiți să voteze cu discreție și precauție, pentru a-i dezamăgi pe dușmani”.
Odată cu Parlamentul, s-a votat și Consiliul Experților – 86 de membri, aleși din opt în opt ani – un organism alcătuit din teologi, specialiști în drept islamic. Dacă atribuțiile Experților sunt obscure, influența lor în statul islamic e uriașă. Cea mai clară atribuție a celor 86 este alegerea Liderului Suprem, în cazul în care cel care se află la putere și pe care sunt meniți prin lege să-l supravegheze (nu și-au îngăduit niciodată asta) moare sau, din motive psiho-somatice, nu-și mai poate exercita atribuțiile. Deși unii își fac calculul că noul Lider Suprem ar putea fi numit de Consiliul ales ieri, Ayatollahul Khamenei (76 de ani), în ciuda problemelor sale de sănătate, e încă verde și ține discursuri de o lungime care i-ar putea da gata pe mulți.
În acest an, pentru Consiliul Experților s-au înscris 16 femei. Se pare că majoritatea au fost, din varii motive, respinse. Am informația – parțial verificată – că a rămas, totuși, în competiție doamna doctor Esmat Savadi. Ar fi a doua femeie, după Monireh Gorji, membră a primului Consiliu, care ar accede la o poziție atât de însemnată.
A fost respinsă și candidatura nepotului fondatorului Republicii, Hujatuleslam-ul Hassan Khomeini (43 de ani), susținător al președintelui Ruhani, văzut de cercurile reformatoare ca viitorul Lider Suprem.
După ce va fi anunțată oficial lista Consiliului Experților și după ce vom afla orientarea politică a Parlamentului, vom vorbi despre fabuloasele lupte pentru putere care se poartă în umbra moscheilor.